Cena jednostkowa: 16,00 zł
Skład: Mąka żytnia razowa 2000 40%, maka żytnia chlebowa typ 720 60%, woda, zakwas, sól.
Waga chleba ok 850 g
Nasz żytni to drugi sztandarowy produkt, cieszący się niemniejszym uznaniem. Cały sekret w powstaniu smacznego żytniaka tkwi w odpowiednim i skrupulatnym poprowadzeniu zakwasu żytniego i wielofazowości ciasta. Prościej mówiąc …żeby żytni cieszył smakiem i lekkim miękiszem, poddajemy określony procent użytej mąki do wypieku wstępnej fermentacji, przestrzegając określonych czasów i temperatury. Tu nie ma drogi na skróty. Dzięki temu uzyskujemy w tym w chlebie co uwielbiamy. Smak, odpowiednią kwasowość, teksturę i co najważniejsze trwałość wypieku. Chleb ten z powodzeniem może poleżeć 7 dni i nadal będzie bardzo dobry.
Pieczywo żytnie nz zakwasie ma niski indeks glikemiczny, więc cieszy się dużym powodzeniem wśród cukrzyków ale też osób dbających o linie ;)
🌾 Produkt zawiera gluten