BLOG
Zdjęcie Catering śniadaniowy Warszawa | Łódź

Catering śniadaniowy Warszawa | Łódź

Śniadanie w biurze? Biznes lunch, a może brunch? Wdzięczny temat na zamówienie cateringu. O czym pamiętać, na co uważać?

  1. Wybierz sprawdzoną firmę. Jeśli nie masz takiej szukając w Google pamiętaj by zwrócić uwagę na opinie. Przyjrzyj się ich wartości i wiarygodności. Czy są to dłuższe opisy (lepiej) czy tylko ocena mierzona liczbą gwiazdek (gorzej, bo dla każdego siła gwiazdek jest inna i ocena jest stricte subiektywna, nie wniesie wiele do Twoich rozważań). Czy oceny wystawiane były w odstępach czasu, czy jedna za drugą? Co piszą komentatorzy wystawiający
    1 gwiazdkę. Spotkałem się już z ludźmi dla których wysoka temperatura w piekarni była powodem do wystawienia jej jednej gwiazdki. Bywają też złośliwi przedstawiciele konkurencji, którzy wystawiają ją tylko po to by oczernić.
  2. Zadbaj o złożenie zamówienia z odpowiednim wyprzedzeniem. Z reguły wystarczy kilka dni, natomiast zamawiając ad hoc na "już" narażasz się na dziesiątki telefonów i wybór podyktowany koniecznością, a nie rozważną, optymalną decyzję.
  3. Jeśli nie wiesz ile czego zamówić skorzystaj z doradztwa danej firmy. My np. dajemy podpowiedzi w formie gotowych zestawów na odpowiednią liczbę osób: https://pankanapka.pl/zestawy-na-10-20-30-osob. Oczywiście to tylko sugestia, a ilość jedzenia będzie różna w zależności od okazji i gości, których przyjdzie nam podjąć. Truizm, ale napiszę -  inaczej szykujemy oferty do hurtowni elektrotechnicznych, a inaczej na zebrania, w których uczestnikami są głównie przedstawicielki płci pięknej. O ile w pierwszym przypadku i 10 szt. kanapek/przekąsek na osobę dalej zachowuje racjonalność, o tyle w drugim przypadku połowa tej ilości powinna być wystarczająca. Weź pod uwagę czas trwania przerwy i to czy jest to jeden konkretny moment w ciągu dnia, czy też przekąski mają być obecne przez większą część dnia (wówczas warto pomyśleć o takich produktach jak owoce, sery, sałatki, desery). Weźmy za przykład nasz zestaw na 20 osób: https://pankanapka.pl/kategoria/zestawy-na-10-20-30-osob/zestaw-na-20-osob. Mamy tu 2 kg sałatki (100 g/os., nie za dużo, ale też wg mnie nie przesadnie mało), 3 patery, czyli 60 szt. kanapek, to jest po 3 szt./os. oraz dwie 30-sztukowe patery przekąsek (również po
    3 szt. przekąsek/os.) oraz 2 kg filetowanych owoców (100 g/os.). Na śniadanie które jest przerwą w ciągu dnia, a nie cateringiem, który ma być obecny przez jego większą część jest to uważam w sam raz. Jeśli miałaby to być taka nieokreślona przerwa kiedy każdy podchodzi w ciągu dnia kiedy mu wygodnie, to zwiększyłbym to zamówienie o jakieś 50% i dodał trochę wymienionych wcześniej produktów (jak np. 1 deskę serów czy 10-20 mini deserków - u nas zwanych monoporcjami słodkimi: https://pankanapka.pl/monoporcje-slodkie). 
  4. Zwróć uwagę na czas dostawy. Jeśli masz bardzo napięty grafik i krótką przerwę nie zamawiaj na styk, lepszy choćby godzinny zapas niż niepotrzebne nery, że kierowca nie dojedzie na czas lub co gorsza wiadomość, że już utknął w korkach i na pewno nie zdąży na wyznaczoną godzinę. Pamiętaj - świeżość jest podstawą, ale przekąski i kanapki to nie lody i nie rozpuszczą ani nie zepsują się w ciągu tak krótkiego czasu. U nas każda pater jest dokładnie zafoliowana po pierwsze dlatego by zabezpieczyć ją w transporcie i przenoszeniu, po drugie właśnie po to, by móc ją odpakować na krótko przed zaserwowaniem śniadania.
  5. Zwróć uwagę i dopytaj czy któryś z gości nie ma alergii lub specjalnych oczekiwań dot. diety (i koniecznie zgłoś ewentualne uwagi do firmy od cateringu).
  6. Dopytaj o zastawę i sztućce. Czy są zawarte w pakiecie? Czy można je domówić? Ile to kosztuje? Ważne! My rozdzielamy zastawę na ceramiczną
    i jednorazową. A to co możecie kupić w naszym sklepie nie zawiera zastawy, w jej sprawie potrzebny jest dodatkowy kontakt.
  7. Dopytaj o formy płatności - co by nie latać i nie szukać bankomatu na gwałtu rety kiedy kurier poprosi Cię o gotówkę. Większość firm oferuje płatności kartami, ale my np. wymagamy wcześniejszej informacji o chęci zapłacenia w ten sposób.
  8. Jeśli potrzebujesz fakturę zgłoś to w momencie realizacji zamówienia. Często zdarza się, że klienci mówią o tym w momencie dostawy kiedy dostawca ma ze sobą paragon fiskalny. Od roku 2020 nie będzie możliwości wystawiania faktur do paragonów, więc warto mieć to z tyłu głowy.

Jacek Matuszewski

Strzałka wróć