Przerwy kawowe

Catering kawowy w formie przerwy kawowej to częste zlecenia jakie realizujemy. Okazji do organizacji tej formy cateringu jest cała masa. Dostarczamy więc kawę, herbatę, ciasta i ciasteczka, wodę, soki oraz także przekąski wytrawne, a nawet serwisy obiadowe na szkolenia, na konferencje, na plan filmowy czy spotkanie biznesowe w firmie. Jeśliby po krótce chcieć odpowiedzieć na pytanie co to jest przerwa kawowa, to po prostu czas na regenerację dla uczestników dowolnego spotkania, w którym serwuje się m.in. kawę, a co do kawy, o tym piszę w dalszej części tego artykułu.

Serwis kawowy przydaje się także na większych i dłuższych uroczystościach rodzinnych (komunie, chrzciny, urodziny, rocznica ślubu), a kącik kawowy jest bardzo popularny także na weselach.

Tworząc ten artykuł odkryłem bardzo ciekawą rzecz, dotyczącą różnic regionalnych między rynkami na których działa nasza firma. Otóż w Warszawie popularniejszym hasłem jest catering kawowy, a w Łodzi przerwa kawowa 😉 Skąd ta różnica? Być może wynika to z większej liczby pracowników zagranicznych w stolicy? Pytanie do językoznawców. Profesorze Miodku, Bralczyku, pomocy! 😊

Catering kawowy Warszawa dostarczamy w formie kompletnej, co oznacza, że oprócz wspomnianych standardów przerwy kawowej (kawa, herbata, woda mineralna, sok, ciasteczka, przekąski wytrawne, desery, muffiny, ciasta) w naszym zakresie obowiązków jest również zapewnienie pełnego zaplecza cateringowego, a więc:

  • zastawy ceramicznej i sztućców (względnie ekologicznej zastawy jednorazowej – papierowe kubeczki, drewniane mieszadełka lub łyżeczki) na potrzeby serwisu kawowego
  • stołów pod rozstawienie cateringu kawowego wraz z obrusami
  • na życzenie stołów koktajlowych (z naciągami) dla uczestników przerwy kawowej
  • półmisków i dyspenserów (na niezbędne akcesoria jak cukier, mleko, śmietanka, ale także wody mineralnej, soków czy napojów)
  • na życzenie obsługi kelnerskiej przez cały czas trwania cateringu kawowego

Podstawową udanej przerwy kawowej, niezależnie od miejsca jej organizacji (Łódź, Warszawa czy jedna z aglomeracji miejskich wokół nich) jest jednak pyszna, aromatyczna kawa! Wiemy, wiemy! Dla mniej najlepszą kawą jest taka z włoskiej, aluminiowej kawiarki, np. firmy Bialetti. To jest jednak rozwiązanie stricte do użytku domowego. Na organizację przerwy kawowej nie nadaje się najlepiej, ze względu na ograniczoną wielkość tego typu urządzeń, a przede wszystkim z uwagi na stosunkowo długi czas przygotowania kawy.

ZaparzaczDlatego organizując serwisy kawowe korzystamy z dwóch rodzajów sprzętu do parzenia kawy. Będą to zaparzacze (jak na zdjęciu obok), a także ekspresy ciśnieniowe do kawy. Należy według mnie rozróżnić te dwa urządzenia, nie tyle ze względu na jakość przygotowywanej kawy (ta według mnie nieco lepsza jest z ekspresu, ale to poniekąd rzecz gustu), ale przede wszystkim z uwagi na liczbę uczestników przerwy kawowej, którą chcemy obsłużyć, a także na czas trwania cateringu kawowego. Generalną zasadą będzie, że im większa liczba uczestników i krótszy czas trwania przerwy kawowej, tym lepiej sprawdzą się urządzenia typu zaparzacz (względnie warnik – różnica polega na tym, że zaparzacz przygotowuje gotową kawę, warnik tylko wrzątek, który może służyć do zalania kawy mielonej lub kawy rozpuszczalnej). Zaparzacze mają pojemność nawet do kilkunastu litrów, a napój jest w trakcie przerwy kawowej natychmiast gotowy do spożycia. Dają kawę porównywalną z kawą z ekspresu przelewowego. Wystarczy nacisnąć kurek i gotowe. W przypadku ekspresów ciśnieniowych sytuacja się komplikuje jeśli mówimy o obsłudze dużych imprez. Czas przygotowania napoju w ekspresie kolbowym to w ogóle abstrakcja. Konieczność mielenia kawy, ubijania w kolbie i czekania na gotową kawę to mniej więcej 1 minuta. W przypadku ekspresów automatycznych kawa robi się zdecydowanie szybciej (bo kilkanaście sekund), ale i tak jest to czas dłuższy niż wlanie kawy z zaparzacza. Należy też wspomnieć o tym, że ekspresy ciśnieniowe wymagają przerw technologicznych, dolewania wody (jeśli nie są podłączone do ciągłego źródła wody, a na imprezach cateringowych jest to raczej niemożliwe), mleka, dosypywania kawy etc. Krótko mówiąc jeśli myślisz o organizacji dużego cateringu kawowego (>100 osób), to potrzebujesz albo naprawdę sporą liczbę ekspresów albo… rozważ jednak skorzystanie z zaparzaczy.

W jednym i drugim przypadku warto pamiętać o tym, że w miejscu organizacji przerwy kawowej konieczne jest co najmniej źródło prądu. I tutaj kolejna uwaga – przy dużych imprezach na kilkaset osób i kilkanaście urządzeń konieczne jest kilka obwodów, niestety jeden to gotowy patent na zwarcie frown  

Jeśli chodzi o ekspresy kawowe rozwiązań na rynku jest cała masa, każde ma swoje wady i zalety, my postawiliśmy na dość wydajny kombajn – Kaffit 2601 L. Daje naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, ale też zapewnia całkiem niezłe osiągi jeśli chodzi o liczbę i liczbę rodzajów wydawanych kaw.

Znajdują się wśród nich kawowe klasyki:

  • kawa czarna
  • espresso
  • americano
  • cappuccino
  • latte macchiatto

Ekspres ma możliwość ustawienia 8 rodzajów mocy kawy, a także kilkunastu różnych temperatur wody.

Kawą, którą serwujemy jest włoska mieszanka, 100% arabica. Na życzenie przygotujemy dowolny rodzaj kawy wskazany przez Państwa.

Przerwa kawowa menu

Kawa, kawa, a co do kawy? Oczywiście herbata jest naturalnym uzupełnieniem profesjonalnego serwisu kawowego. My pracujemy na herbatach Dilmah, pojedynczo kopertowanych, dostępnych w estetycznych kasetach na stole/stołach, na którym organizujemy przerwę kawową. Oferujemy kilkanaście rodzajów herbat (od standardów typu Breakfast Tea, przez Yunan, Earl Grey, Ceylon, po herbaty białe, herbaty jaśminowe, a także owocowe jak porzeczkowa czy brzoskwiniowa).

Dla porządku, choć to absolutny standard dodajmy do puli niezbędne dodatki w postaci mleka, śmietanki (na życzenie mleka sojowego lub owsianego), cukru (białego i brązowego, na życzenie słodzika lub ksylitolu), cytryn.

Oferujemy różne rodzaje słodkości, jak ciasteczka z różnymi rodzajami nadzienia, ciasta (szarlotkę, sernik pieczony, makowiec, keks, ciasto z owocami sezonowymi), ale także smaki francuskie jak croissanty (w rozmiarze classic i mini), czy amerykańskie muffiny.  

Często potykanym uzupełnieniem przerwy kawowej są przekąski wytrawne, a wśród nich nasze spektakularne dekorowane kanapki koktajlowe (bankietowe) i przekąski typu finger food, które znajdziecie zarówno w naszej stałej, osobnej ofercie cateringu, jak również w proponowanych przez nas wariantach cateringu kawowego w formie już gotowych zestawów.

Nie sposób na koniec nie wspomnieć o możliwości rozbudowania przerwy kawowej o dania obiadowe (zupy, dania główne, dania jednogarnkowe) - koniecznie zajrzyjcie do naszej oferty lunchu biznesowego! – a także o ewentualnych zestawach na wynos dla uczestników szkolenia, którzy będą mieli przed sobą długą drogę powrotną do domu – tutaj sprawdzą się znakomicie nasze zestawy prowiantu na drogę w formie lunch boxów (również im dedykowana jest jedna z naszych ofert).

Jak zamawiać przerwę kawową? Wybierz jeden z gotowych zestawów i napisz do nas maila z zapytaniem. Już niedługo uruchomimy wersję zamawiania cateringu kawowego przez internet z opcją dostawy pod dowolny adres w Warszawie, Łodzi lub którymś z miast satelickich.

Ile kosztuje przerwa kawowa? Koszt waha się od ok. 25 zł/os. do ok. 60 zł/os. Obowiązuje 23% stawka VAT na napoje oraz 8% stawka VAT na produkty typu ciasta, przekąski wytrawne, dania ciepłe.

Catering kawowy Warszawa? Czy przerwa kawowa Łódź? W jednym i drugim przypadku zapraszamy do nas! 😉  

przerwy kawowe Warszawa


przerwy kawowe Łódź


catering kawowy Warszawa


catering kawowy na konferencje Łódź


przerwa kawowa Warszawa


catering kawowy na konferencje Warszawa


przerwy kawowe Pabianice


przerwy kawowe Zgierz


przerwy kawowe Aleksandrów Łódzki


przerwy kawowe Konstantynów Łódzki

Tarcza antykryzysowa PFR