BLOG
Zdjęcie Catering sylwestrowy - jak to się "je"?

Catering sylwestrowy - jak to się "je"?

Czy Sylwester jest fajny? Mega impreza czy przesadna pompa do kolejnej imprezy w roku? Zdania są podzielone, powiedzmy, że ja sytuuję się na skali gdzieś pośrodku. Nie jestem wielkim entuzjastą imprez sylwestrowych szukania jak "za wszelką cenę" spędzić ten wieczór i noc w sposób spektakularny, ale też daleko mi do stwierdzenia, że lepiej położyć się spać i nie zawracać sobie głowy w ogóle.

Niezależnie jednak od tego czy Sylwestra spędzacie w gronie najbliższych, czy też organizujecie domówkę jakoś trudno mi sobie wyobrazić, byście spędzali ten długi w końcu wieczór bez jedzenia laugh Jeśli ekipa to kilka osób i każdy coś przygotowuje w ramach wpisowego, to sprawa jest do ogarnięcia indywidualnie. Jeśli natomiast to na Was spoczywa ciężar organizacji żarła dla ekipy kilkunastoosobowej jakoś nie widzę byście palili się do garów. Sam lubię gotować (choć robię to tylko prywatnie, w naszej kuchni firmowej rządzą Dominik i Swieta z dzielnymi przybocznymi), ale dla dużej ekipy nie umiem i nawet nie chcę się nauczyć. Od tego są firmy takie jak nasza.

Zatem przechodząc do meritum: kiedy zamawiać? Najlepiej jeszcze przed Wigilią. Wiem, że to nie jest zbyt fortunny czas, pełen innych obowiązków, ale próba zamówienia dzień przed Sylwestrem może po prostu spełznąć na niczym. Znamy to z własnego doświadczenia i podejrzewam, że w innych firmach jest dokładnie tak samo.

Ile zamówić? Znasz swoje towarzystwo, wiesz czy to łakomczuchy czy raczej restrykcyjni maniacy diet. Uśredniając sugerowałbym ok. 6 kanapek i przekąsek na osobę + przydatne dodatki w stylu:

  1. Deski serów
  2. Patery wędlin lub ewentualnie pater z mięsami pieczonymi
  3. Sałatki - 2-3 rodzaje powinny załatwić sprawę
  4. Czegoś na ciepło - u nas najczęściej zamawiane są zupa gulaszowa: https://pankanapka.pl/dania-obiadowe/zupy/gulaszowa-z-kolorowymi-papryczkami i toskański krem z pomidorów (wersja dla wegan i wegetarian): https://pankanapka.pl/dania-obiadowe/zupy/toskanski-krem-z-pomidorami-z-grzankami - 1 porcja na osobę wystarczy, bo nie każdy będzie jadł, więc nawet jeśli ktoś zje obie, to nic się nie stanie i jedzenia nie zabraknie
  5. Rozważyłbym jakiś deser (o ile nie będziecie dojadać świątecznych ciast wink)

Wszystkie produkty znajdziecie u nas na stronie oraz w podpowiedziach obok =>

Ważne! Wiele zależy od wyboru alkoholi, jeśli je przewidujecie. Do wódeczki lepiej podchodzą przekąski bardziej treściwe, mięsne, czy też śledzie, do win i koktajli sery i przekąski lżejsze, mogą być to np. nasze wytrawne monoporcje (przekąski serwowane w kieliszkach). Przy okazji warto się pochwalić, że od jakiegoś czasu nasz siostrzany sklep oferuje także dostawy win i prosecco: https://frykasyananasy.pl/alkohole.html. Kto wybierał kartę? Ja! Żaden ze mnie szpec sommelier, ale napiszę jak było, bo testy trwały długo. Wybraliśmy kilku dystrybutorów, zawsze droga do nich wiodła przez jakieś wino, które mi lub mojej partnerce autentycznie zasmakowało. Potem był kontakt z dystrybutorem, prośba o ofertę i o wysłanie pakietu próbek win, który wybierałem na podstawie opinii na popularnym portalu vivino.com. Z tej puli kilkudziesięciu win wybrałem autentyczne rarytasy. Oczywiście moje zdanie jest nasączone subiektywizmem i mam tego świadomość. Możecie się ze mną zgodzić lub nie, ale każdego z tych wybranych win jestem gotów szczerze bronić. Prosecco było pite w liczbie kilkudziesięciu różnych rodzajów (tutaj posiłkowaliśmy się też naszymi kilkoma wizytami w jak to nazywamy "Proseccolandzie", czyli Wenecji Euganejskiej). Terre di Rai Millesimato Extra Dry uważamy za naprawdę idealny wybór, a za stosunek ceny do jakości daję ocenę 10/10.

Warto pamiętać o ustaleniu formy płatności i godziny dostawy. Dyganie do bankomatu zdenerwuje i Ciebie i kuriera, który będzie musiał na Ciebie czekać. Nie wiem jak gdzie indziej, ale nasi tego dnia mają pełne ręce roboty, więc doskonale rozumiem ich ewentualne niepocieszenie z takiego obrotu sprawy.

Nie bójcie się zamawiać tego sylwestrowego cateringu na wcześniej (typu 15-16) i nie bijcie o każde pół godziny późniejszej dostawy. Jak już pisałem w innym miejscu na blogu, catering to nie lody i nie rozpuści się ani nie zepsuje w ciągu nawet kilku godzin. Oczywiście jeśli jest opcja na wstawienie przekąsek do lodówki zróbcie to. Balkon też będzie dobrym miejscem o ile nie ma mrozu, a temperatura oscyluje wokół tej lodówkowej. Jeśli pada deszcze, śnieg lub jest ostry mróz, wiadomo wówczas odpuście tę opcję. Jeśli zdecydujecie się zamówić białe wino lub prosecco nie zapomnijcie odpowiednio ich schłodzić, a czerwonego wina otworzyć i najlepiej przelać do karafki na min. 30 minut przed spożyciem.

Jeśli myślicie o wypożyczeniu zastawy warto o tym wspomnieć wcześniej, gdyż w standardzie raczej nigdzie jej nie otrzymacie. Gdyby catering Wam odmówił, spróbujcie w wypożyczalni sprzętu gastronomicznego. Każde duże miasto oferuje ich po kilka. W Łodzi polecamy firmę http://www.perfekcyjneprzyjecia.pl/, w Warszawie zdecydowanie http://gastrowypozyczalnia.pl/pl/.

Najważniejsza i tak jednak jest dobra zabawa i miłe towarzystwo. Czego szczerze wszystkim życzę! I jako miłośnik, a także posiadacz (tu kociarze wiedzą, że koty myślą raczej na odwrót) 3 kotów proszę - zimne ognie, nie petardy. Zwierzaki naprawdę śmiertelnie się boją, te domowe, a zwłaszcza te, które żyją na zewnątrz jak np. ptaki.

Dajcie na luz i jeszcze jeden, naprawdę ostatni już apel - alkohol tylko odpowiedzialnie! wink

Jacek Matuszewski


catering sylwestrowy Warszawa

catering sylwestrowy Łódź

catering na Sylwestra

menu na imprezę sylwestrową - jak wybrać?

 

Strzałka wróć